Ételintolerancia - FOODTEST Nyomtat Email
Share/Save/Bookmark

 

Mi az ÉTELINTOLERANCIA - FOODTEST?

Ételintoleranciának nevezzük, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt. Az emésztőrendszerben maradó, nem felszívódó élelmiszerek okozzák az ételintolerancia klasszikus tüneteit (felfúvódás, görcs, stb.). Bár az ételintolerancia hatásai nem veszélyeztetik az életet, tünetei nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét.

Az ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia általában nem veszélyes betegség, de nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. A tünetek erőssége függ a beteg által termelt enzimek, illetve az elfogyasztott reaktív táplálék mennyiségétől.

Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat, hányást, hasmenést is okozhat .De orrfolyást és orrnyálkahártya gyulladás jelentkezhet.

Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok. Minden életkorban előforduló tünetek lehetnek az émelygés, felfúvódás és hasmenés, székrekedés, asztma, izületi fájdalmak ,-gyulladás, izomfájdalom és gyengesség.

 

A FOODTEST célja, hogy Ön és gyermeke a lehető legjobban érezze magát, és a fenti problémákkal való küszködés helyett egyéb célokra tudjanak összpontosítani.

A laboratóriumban alkalmazott Genarrayt Microarray 200+ fehérjechip alapú
ételintolerancia mérés egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg
az alábbi 226 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitestek mérésére képes.

A számszerű eredmények az érzékenység mértékére is utalnak.
Amennyiben bizonyos élelmiszereknél a FOODTEST jelentős érzékenységet mutat,
feltétlenül érdemes megfelelő dietetikus szakemberrel konzultálni a további teendőkkel kapcsolatban.

 

FOODTEST-tel kimutatható ételérzékenységek listája

Gyümölcsök

Gyógynövények és
fűszernövények

Zöldségfélék

Halak és a
tenger gyümölcsei

alma
ananász
avokádó
banán
citrom
cseresznye
datolya
eper
faeper
fekete áfonya
fekete ribizli
füge
görögdinnye
gránátalma
grapefruit
gujava
kivi
körte
licsi
lime
málna
mandarin
mangó
mazsola
narancs
nektarin
olajbogyó
őszibarack
papaja
paradicsom
rebarbara
ribizli
sárgabarack
sárgadinnye
szeder
szilva
szőlő
vörösáfonya

Húsok

bárányhús
bivaly
borjúhús
csirkehús
disznóhús
fogolyhús
fürjhús
kacsahús
kecskehús
lóhús
marhahús
nyúlhús
osztriga
pulykahús
rőtvad (szarvas-, őzhús)
vaddisznóhús

aloe vera
ánizs
babérlevél
bazsalikom
bors (fekete / fehér)
borsmenta
cayenne-bors
csalán
curry
édesgyökér
fahéj
fokhagyma
gingek
ginzeng
gyömbér
kakukkfű
kamilla
kapor
komló
koriander (levél)
kömény
majoranna
menta
mustármag
petrezselyem
rozmaring
sáfrány
szegfűszeg
szerecsendió
tárkony
vanília
vörös chili
zsálya

Tej, tejkészítmények

alfa- lactalbumin
béta-lactoglobulin
bivalytej
juhtej
kazein
kecsketej
tehéntej
tojásfehérje
tojássárgája

Olajos magvak

dió
fenyőmag
földimogyoró
kesudió
kókusz
makadámdió
mandula
mogyoró
paradió
pisztácia
tigrisdió / földimandula

amarantusz
articsóka
bors
brokkoli
burgonya
cékla
cikória
csicseriborsó
cukkíni
édesburgonya
édeskömény (levél)
fehér karóbab
fehérrépa
fejes saláta
hagyma
jucca
káposzta
vöröskáposzta
kapribogyó
karfiol
kelbimbó
kobaktök / futótők
lencse
mángold
mogyoróhagyma
padlizsán
paprika
póréhagyma
ruccola
sárgarépa
spárga
spenót
széles bab
szójabab
torma
uborka
vizitorma
vörös vesebab
zeller
zöldbab

Gabonafélék

répa
búza
búzakorkorpa
durumbúza
gliadin
gríz
köles
kukorica
kuszkusz
lenmag
maláta
pohánka
quinoa
rizs
rozsliszt
tönkölybúza
transzglutamináz
zab

ajóka
alga espaguette
alga spirulina
alga wakame
angolna
parti csiga
csuka
doradó
fekete sügér
fekete tőkehal
fésüs kagyló
foltos tőkehal
garnélarák
hering
homár
hüvelykagyló
kacsakagyló
kardhal
kaviár
kék kagyló
kemény- vagy pénzkagyló
lazac
lepényhal
makréla
naphal
osztriga
ördöghal
pisztráng
polip
ponty
rombuszhal
sügér
szardínia
szívkagyló
tarisznyarák
tintahal, kalamári
tintahal, szépia
tonhal
tőkehal

Egyebek

fekete tea
zöld tea
agar-agar
élesztő
gesztenye
gomba
kakaóbab
kávé
kóladió
méz
nádcukor
napraforgómag
repcemag
szentjánoskenyér
szezámmag
tápióka

A szalonunkban elvégzett FOODTEST vizsgálat után díjmentes dietetikai szakkonzultációs lehetőséget biztosítunk!

Jelenleg nincs más olyan vizsgálat, mely több élelmiszer érzékenységet képes kimutatni, mint a FOODTEST!

A FOODTEST egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg 226 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.

A FOODTEST a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módszer az ételintoleranciák kimutatására!

 

Miért érdemes a FOODTEST vizsgálatot elvégezni?

 

  • Az ételintolerancia általában a leggyakrabban fogyasztott élelmiszereknél fordul elő.
  • A legtöbben nincsenek tudatában annak, ha olyan élelmiszert fogyasztanak, melyek megbetegítik őket.
  • Az IgG reakciók (ételintolerancia) sokkal gyakoribbak, mint az IgE reakciók (ételallergia), minden harmadik embert érintenek.
  • Az ételintoleranciát okozó IgG reakciók hosszú idő alatt fejlődnek ki, a FOODTEST nélkül csak nagyon nehezen lehet azonosítani azokat.
  • Több, mint százféle betegség és életminőséget romboló állapot van összefüggésben ételintoleranciákkal.
  • A krónikus egészségi állapotban szenvedő betegek kétharmadának van ételintoleranciája.

 

Az ételintolerancia kezelése

 

Az ételintolerancia kezelése egyszerűen az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást.
Például laktóz intoleráns kisgyermekeknél a tehéntej helyett szója vagy hipoallergén tejet lehet adni.
A felnőttek kis mennyiségben még tolerálhatják a problémás ételt, tapasztalati úton tudják megállapítani mit és mennyit ehetnek. Laktóz intolerancia esetén megoldás lehet a laktáz enzim külső bevitele cseppek vagy kapszulák formájában.
Az adott ételintolerancia nem feltétlenül tart a paciens élete végéig. Ha az érzékenységet kiváltó ételt hosszabb ideig nem fogyasztják, akkor a szervezet képes lehet kisebb mennyiségben ismét tolerálni azt.
A diéta átalakításánál minden esetben érdemes szalonunk dietetikus szaktanácsát kérni.

 

Elhízás és az ételintolerancia

 Mikor az egészségesnek tűnő ételek ártanak…


Fogyókúrázni akar?
Az ételintolerancia mérés megoldás lehet a súlyproblémákra.

Köztudott, hogy a magas zsír és cukortartalmú ételek fogyasztása elhízást okozhat. Azonban nem sokan gondolnák, hogy az egészséges ételek, mint például teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, tojás vagy a zöldségek is elhízáshoz vezethetnek. Az ételintoleranciában szenvedőknél az egészségesnek hitt ételek is súlygyarapodást okozhatnak!
A FOODTEST megoldás lehet az elhízás megállítására.

A folyadék visszatartáston és a fokozott étvágyon keresztül az ételintolerancia súlynövekedést okozhat. Az alábbi ábra bemutatja, hogyan vezet az ételintolerancia súlygyarapodáshoz.

A testsúly megváltoztatásához számos tényező szükséges, ide tartoznak a hormonszintek, érzelmi tényezők, a megfelelő táplálkozás, a testmozgás és a motiváció. Mindezeket alkalmazva egy természetes fogyókúra nagyon hatékony lehet.

 

 Ételintolerancia-FOODTEST árak

 

fogyókúra, számítógépes állapotfelmérés, táplálkozási tanácsadás

 

relaxspa-banner